VICI toekenningen voor 2 wiskundigen

35 wetenschappers hebben door NWO ieder 1,5 miljoen euro toegekend gekregen om de komende vijf jaar onderzoek te doen, waaronder 2 wiskundigen: Dr. Nikhil Bansal (TU Eindhoven) en Dr. Roelant Merks (CWI, Leiden). Op de website van NWO is de volledige lijst te vinden, alsmede de statistieken van deze call: https://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2018/02/35-wetenschappers-ontvangen-nwo-vici-van-anderhalf-miljoen-euro.html. Hieronder de informatie over de 2 wiskundige projecten welke zijn gehonoreerd.

Discrete beslissingen nemen op een continue manier
Dr. N. (Nikhil) Bansal (m), TU/e, Wiskunde en Informatica

Algoritmische problemen vragen om het vinden van een reeks wiskundige stappen om tot een bepaalde optimale oplossing te komen. De onderzoekers gaan op het rijke grensvlak van de continue en discrete wiskunde nieuwe algoritmische technieken ontwikkelen die toegepast kunnen worden op een breed scala van algoritmische problemen.

Wiskundig inzicht in het herstel van tumorbloedvaten
Prof. dr. R.M.H. (Roeland) Merks (m), LEI, Wiskunde

Tumorbloedvaten zijn rommelig en lek. Ze zijn daardoor slecht doorbloed. Dat maakt kankercellen agressiever en bemoeilijkt chemotherapie. Met wiskundige simulaties en labexperimenten zoeken we nieuwe strategieën voor bloedvatherstel. Die liggen mogelijk in de abnormale stofwisseling van tumor- en bloedvatcellen en de mechanica van vezels die cellen met elkaar verbinden.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.