Goud voor Nederland bij jubileumeditie Benelux Wiskunde Olympiade

LUXEMBURG, LUXEMBURG – Bij de tiende Benelux Wiskunde Olympiade, die dit weekend plaatsvond in Luxemburg, heeft de 17-jarige Nils van de Berg een gouden medaille behaald. Voor zijn negen teamgenoten waren er ook vier zilveren en drie bronzen medailles. Met in totaal 160 punten wist Nederland de andere twee Beneluxlanden te verslaan.

De Benelux Wiskunde Olympiade wordt sinds 2009 jaarlijks georganiseerd voor middelbare scholieren uit België, Luxemburg en Nederland. Voor deze tiende editie waren ook teams uit Frankrijk, Ierland en Zwitserland uitgenodigd. Elk team bestond uit tien leerlingen. Het Nederlandse team is via vier voorrondes geselecteerd uit ruim 10.000 deelnemers. De wedstrijd bestond uit vier uitdagende wiskundeopgaven waar de deelnemers vierenhalf uur de tijd voor hebben. De beste helft van de deelnemers won een medaille (brons, zilver of goud).

De resultaten van de individuele leden van het Nederlandse team zijn als volgt:

GOUD (24 punten)   – Nils van de Berg            6 vwo,   Sint-Oelbertgymnasium Oosterhout (NB)

ZILVER (22 punten)  – Jovan Gerbscheid          4 vwo,   St. Ignatiusgymnasium Amsterdam

ZILVER (22 punten) – Szaby Buzogany            5 vwo,   Corderius College Amersfoort

ZILVER (21 punten)  – Lammert Westerdijk      6 vwo,   Stedelijk Gymnasium Leeuwarden

ZILVER (20 punten)  – Thomas Chen                 6 vwo,   Gymnasium Haganum Den Haag

BRONS (17 punten) – Tim Vogels                     5 vwo,   RSG Pantarijn Wageningen

BRONS (15 punten) – Richard Wols                  5 vwo,   CSG Dingstede Meppel

BRONS (12 punten) – Floris Venselaar             6 vwo,   Christelijk College de Populier Den Haag

5 punten                    – Hanne Snijders              4 vwo,   Marnix Gymnasium Rotterdam

2 punten                    – Philippe van Elderen     6 vwo,   Atheneum College Hageveld Heemstede

Deelnemer Richard Wols over de Benelux Wiskunde Olympiade: “Het is echt heel leuk om op zo’n mooie plek wiskunde te mogen doen!” Gouden medaillewinnaar Nils van de Berg vult aan: “Ja, het is fantastisch om aan zo’n uitdagende wedstrijd deel te nemen, maar het mooiste is toch wel het maken van internationale vrienden.”

Het Nederlandse team werd begeleid door Julian Lyczak (Universiteit Leiden), Jeroen Huijben (Universiteit Utrecht) en Eva van Ammers (Universiteit Utrecht). De Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend, ORTEC en Rabobank en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, ABN AMRO, ASML, Centraal Bureau voor de Statistiek, Compositio, De Nederlandsche Bank, HP, Noordhoff Uitgevers, Cito, Freudenthal Instituut, Instituut Archimedes van de Hogeschool Utrecht en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren.

Het Nederlandse team met hun medailles. V.l.n.r.: Richard, Hanne, Floris, Tim, Jovan, Szabi, Nils, Thomas, Philippe en Lammert.

Voor informatie over de Nederlandse Wiskunde Olympiade: zie www.wiskundeolympiade.nl

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.